Gå til innhold

Montá og Imperia: Vin og olje…og litt Carabinieri

01/06/2011

På vei til Montà i Piemonte fikk vi en liten overraskelse. I en liten by vi ikke husker helt navnet på står det oppstilt 2 karer i en umiskjennelig uniform bestånde av ridestøvler og høy lue…

Vi snakker selvsagt om våre gode venner i Carabinieri. Denne gang var de også utstyrt med maskingevær i følge Tone (viste seg å være maskinpistol, men ok) og splintvest. Vi var ikke helt sikre på om de var ute etter oss eller andre, men for å være sikre på å ikke irritere noen allerede anspente og varme (tenk deg å stå ute i 30 varmegrader i sort uniform pluss splintvest, du blir litt irritert) så stoppet vi når de vinket oss til siden. Det viste seg raskt at de spilte good cop (han med maskinpistol!) og bad cop, men det løste seg når bad cop ikke kunne engelsk. Etter å ha forsynt seg med passene våre og tatt noen telefoner fant de vel ut at det ikke var vi som var den delen av mafiaen som var på rømmen den dagen. Allora, vi kom oss etter hvert videre til bestemmelsesstedet for dagen som var…

Montà – en bortgjemt perle i Piemonte mellom Asti og Alba. Du kan nærmest lukte og smake det! Bykommunenen er liten, dvs i overkant av 4.000 innbyggere, og du vil fort finne ut at du må kunne italiensk hvis du ønsker å vite mer. Inkludert hvis du reiser dit. Det fine med Montà er nettopp at kommunen ligger utenfor allfarvei, og derfor er lite kjent og trafikkert. De lokale vinprodusentene lider noe av samme skjebne, selv om de kvalitetsmessig (så vidt vi kan bedømme) produserer viner helt i toppklassen. Det betyr at prisene er halvparten eller lavere i forhold til anerkjente produsenter litt lenger sør for dem.

I Montà bodde vi i en resturant som hadde rom til leie, Casa Americani. Kan absolutt anbefales om du skulle befinne deg i området. Restauranten er fantastisk og kombinerer mat og vin på en måte som både du og kredittkortet kommer til å like. I tillegg kommer du garantert til å like frokosten, selv om den er italiensk (dvs at det i all hovedsak handler om søtsaker og kaffe). Grunnen er enkel:

Mens du spiser frokost kan du bla i vinkartet og bestiller viner du kan ta med deg, og du kan også reise deg opp og fysisk gå å se og lese på flaskene. Og da snakker vi kvalitetsvin fra markene som nærmest befinner seg rett utenfor døren. Prismessig strekker utvalget seg fra 7-8 euro opp til 30-tallet, men da snakker vi hardcore barolo. Regner med de har litt å gå på i forhold til kasser også, så det kan være at det blir en ny bordvin om ikke lenge. Vi smakte og investerte litt, men er nok nødt til å komme tilbake med tomt bagasjerom…

Imperia – oljeriket: Du vil legge merke til det om du går inn på en vanlig matbutikk i Italia. Olivenolje fra Imperia-området er ikke den rimeligste. Heldigvis kan du smake forskjellen også. Vi satte oss som mål å treffe på Anfosso (han har så dårlige websider at vi ikke legger ut noen link) hvis fantastiske oliven og olje vi kjenner hjemmefra. Dessverre hadde de stengt da vi var innom. Vi valgte å installere oss i byen Imperia som ligger 7 mil øst av Monaco. 

Du kan trygt si byen bærer preg av det. Matmessig er det perfekt (Italia møter Frankrike), vinmessig ok, olivenolje fra himmelen og en uendelig rekke dyre båter og biler.

Denne lille saken (med bare ett helikopterdekk) lå for eksempel rett utenfor hotellet vårt. Klarte til slutt å identifisere den som M/Y Radiant, i 2010 bare den 22ende største privateide yacht i verden.

Etter en god matopplevelse der Kim bestilte noe han trodde var pasta med kylling (pollo) men fikk blekksprut (polpo)…Språklige forvirringer kan det også komme noe godt ut av! Etter restaurantbesøket ble det en tur gatelangs, og da dukker det som kjent opp noe hvis man bare holder øyne og ører åpne. Vi gikk rett på en utendørs blueskonsert med noen få tilskuere. Etter hvert kom det flere til, også andre musikere.

Vi vet ikke om noen av leserne drar kjensel på denne karen (vi gjør det ikke), men han var tydelig kjendis i musikermiljøet i Imperia.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: