Gå til innhold

Birra d’Italia

13/07/2011

Hvor leter man etter gode øl-tradisjoner? Det vil jo være naturlig å søke i Tyskland. Tsjekkia, Polen, Nederland ….ja kankje til og med Norge? Noen vil sikkert si England (og dermed også India etter min mening (les mer om Indian Pale Ale her) og Irland, og kanskje kaste inn noen ville ideer om USA og Mexico. De aller aller færreste vil si…Italia. Også vi (det vil si Kim, Tone har noget begrensede ønsker om å bli mer kjent med øl) var der. Det vil si, vi var der at vi ikke ville lete spesielt mye i Italia etter birra.

Etter noen restaurantbesøk (det blir gjerne en rekke slike når man reiser rundt (eller bor mer eller mindre fast)) fant vi at det ble tilbudt øl overalt. Det skulle jo bare mangle egentlig, men når man tenker på hvor opptatt Italienere er over at råvarene er lokale, regionale eller i minste fall nasjonale, må man ha lov til å stusse litt.  Vi gjorde i alle fall det. Etter litt undersøkelse viste det seg at joda, Italia kan selge eget øl de.

Første konklusjon/antakelse var at dette var for godt til å være sant (eller vondt, alt etter hvor på øl-skalaen man befinner seg). Det var bare én ting å gjøre: Oppsøke ulike forretninger med godt utvalg. Overalt hvor du kommer i Italia finner du jo vino i enhver nærbutikk (også åpent på søndag ja), og finner du ikke det du leter etter der så finner du det i et enoteca/vinoteca. Men øl? Da er det dagligvare og supermercato som gjelder.

Etter utallige besøk på ymse forretninger har  vi kommet frem til at:

primo) Det finnes Italiensk øl, her representert med et lite (og gjennomtestet!) utvalg:

secondo) Det finnes stort sett bare lyst italiensk øl. Det er mulig å kommer over noen litt mørkere sorter, men da må du inn på steder du håpet du ikke kunne finne.

terzo) Italienere er ikke redd for å importere og drikke utenlandsk øl, spesielt ikke tysk og nederlandsk. Du finner dermed rikelig med øl i butikkene (ikke akkurat på linje med vin, men betydelig større utvalg enn det man finner på Meny hjemme (hvilket forsåvidt gjelder absolutt alt annet også)).

En viktig detalj med øl som kjøpes i Italia er at øl stort sett ikke lages i pyseutgaver: Enten skal du ha øl, eller så skal du ikke ha det. Noe som resulterer i 0,66-flasker (genial oppfinnelse, hvorfor i all verden selges ikke dette i bøtter og spann i Norge?!) og tidligere vist øl for menn (en helt enkel liter med øl på boks). Det finnes også øl i 0,33-flasker, men vi har til gode å se noen som faktisk kjøper det (eller øl på boks for den saks skyld). 0,5 finnes naturlig nok ikke siden det er djevelens verk.

Italiensk øl i glasset ser mistenkelig likt ut som mellomeuropeisk og nordeuropeisk (sorry Great Britain, you’re not in) øl. For de av dere fullstendig uten innsikt i øl: Det vil si at det ikke er vanskelig å se gjennom glasset, alt du ser får et behagelig skjær av…nåja. Behagelig skum som ikke setter seg i barten (for de som har det og dermed mest sannsynlig har noe å skjule), en duft av…lyst øl? Vanskelig å si i et land hvor alt av dufter forsvinner med temperaturen. Vi får komme tilbake til dette punktet når det nærmer seg midtvinters.

Italiensk øl smaker i all hovedsak…lyst. I gamledager sa man at man kunne drikke Mack og pisse Nordlandspils (finnes sikkert omskrevet over hele landet, har hørt at CB er populært å pisse i alle fall). Italiensk øl kommer farlig nært opptil disse kandidatene. Etter å ha smakt oss gjennom et 10-talls forskjellige ølsorter har vi kommet frem til at ølet smaker mistenkelig likt. Lite bitterhet, lite sødme (men mer sødme enn i øl som selges i butikkene i Norge, tross alt er alkoholprosenten normalt mellom 5 og 6 på øl (som det jo skal være på skikkelig øl)), og lite fylde. I det hele tatt svært lettdrikkelig øl. Noe som passer meget godt for sommerforhold som  dette skrives under. Ikke det, vi kjenner en rekke mennesker som mener en god eller ok øl passer til enhver anledning, og da gjelder vel en sur vinterdag også (Kim vil gjerne legge til for egen regning at etter å ha smakt seg om, så er han enig i den betraktningen).

For mer om italiensk øl, test ut Mondo Birra.

One Comment leave one →
  1. svein permalink
    18/07/2011 21:24

    Høres ut som om dere virkelig stortrives og virkelig får teatret ut landet på en utmerket måte. Viste heller ikke at de hadde så mange sorter øl så det er vel tydelig at ikke alle grillen bare vin. Kos dokker skikkelig så gleder vi oss til neste oppdatering. PS, når blir det party neste år? Vi er klare AOG bare det.

    Svein

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: